Η ενασχόληση με τον αθλητισμό προσφέρει πολλαπλά οφέλη στα παιδιά, με κυριότερα τη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης και την πρόληψη της παχυσαρκίας, την καλλιέργεια της αυτοπεποίθησης και της πειθαρχίας, την πνευματική ανάπτυξη και την απόκτηση ομαδικού πνεύματος.

Ωστόσο, στην Ελλάδα, για τα παιδιά με αναπηρίες η συμπερίληψή τους στον αθλητισμό και τη φυσική δραστηριότητα είναι περιορισμένη. Η έλλειψη προσβάσιμων υποδομών και η απουσία αθλητικών προγραμμάτων που απευθύνονται αποκλειστικά -ή και όχι- σ’ αυτά τα παιδιά, καθιστούν αδύνατη τη συμμετοχή τους σε αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο, το πιο διάσημο και αγαπητό άθλημα των παιδιών. 

Η ευαισθητοποίηση της κοινότητας και η ευόδωση κάθε προσπάθειας που έχει σαν στόχο την αποδοχή και ένταξη των παιδιών με ειδικές ικανότητες σε δραστηριότητες και παιχνίδια, αποτελούσε και αποτελεί βασικό κίνητρο για το κέντρο μας. Πριν λίγες ημέρες, ενημερωθήκαμε για μια ερασιτεχνική ομάδα της πόλης μας, την Ένωση Αγίου Δημητρίου, η οποία ανέλαβε να δημιουργήσει το πρώτο πανελλαδικά ποδοσφαιρικό τμήμα υποδομής για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού.
Η Ένωση Αγίου Δημητρίου ιδρύθηκε το 1981 στο Αγρίνιο και φέτος η ανδρική ομάδα αγωνίζεται στην Α’ ερασιτεχνική κατηγορία. Υπάρχει, επίσης, η Κ14 του συλλόγου και η δεύτερη ομάδα, η οποία αγωνίζεται στην Γ΄ ερασιτεχνική κατηγορία. Οι προπονήσεις της ομάδας γίνονται στο ΔΑΚ Αγρινίου.

Μότο τους: “Όλα τα παιδιά στο γήπεδο!”

Ο προπονητής του ειδικού τμήματος υποδομής, κ. Γεώργιος Αρμύρας αλλά και οι πρωταθλητές του σε δράση.

Η όμορφη αυτή πρωτοβουλία της τοπικής αυτής ομάδας τράβηξε το ενδιαφέρον μας σαν κέντρο και έτσι την προηγούμενη Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, μετά από επικοινωνία με τους υπεύθυνους, είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε από κοντά τον προπονητή της ομάδας, κ. Αρμύρα Γιώργο, με το προπονητικό του team, τον πρόεδρο του συλλόγου, κ. Καρρά Κωνσταντίνο, αλλά και άλλα στελέχη.

Συζητήσαμε για αρκετή ώρα, τα συναισθήματα έντονα όταν επισκέπτεσαι έναν χώρο όπου ουσιαστικά μεγάλωσες και γνώρισες τον αθλητισμό, την ομαδικότητα και την ιδέα του “Ευ Αγωνίζεσθαι”. Γνωρίσαμε ανθρώπους με μεράκι που καθημερινά κάνουν θυσίες για τον αθλητισμό, διδάσκοντας ήθος και αξίες. Και φυσικά, χρειάζεται επιμονή, υπομονή και θάρρος για να αναλάβεις μία τόσο δύσκολη πρωτοβουλία και ειλικρινή αγάπη, ώστε να αντιμετωπίζεις κάθε δυσκολία με χαμόγελο και ζεστασιά.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το τμήμα λειτουργεί χωρίς οικονομική επιβάρυνση προς τους γονείς και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τη διοίκηση, μέσω προσωπικών προσπαθειών, χορηγιών και διαφόρων εκδηλώσεων.

Ευχόμαστε τα παιδιά αυτής της εξαιρετικής ομάδας να πολλαπλασιαστούν και σύντομα να ακολουθήσουν κι άλλοι αυτό το παράδειγμα. 

Η υποστήριξη από την κοινότητα, αλλά και η συμβολή της πολιτείας, είναι αναγκαίες, ώστε η πρωτοβουλία του συλλόγου να είναι βιώσιμη και να μεγαλώσει με τέτοιο τρόπο που θα αποτελέσει παράδειγμα και εναρκτήριο βήμα για ανάλογες δράσεις.

Εμείς θα είμαστε δίπλα τους :)

Συγγραφή: 

Δημήτρης Α. Μπαλτούμας, Εργοθεραπευτής.

Εβίτα Πανάγου, Ειδική Παιδαγωγός.

print