Το καλοκαίρι μπορεί να αποτελέσει ιδανική εποχή για παιχνίδια σε εξωτερικό χώρο . Ιδιαίτερα όταν αυτά περιλαμβάνουν το υγρό στοιχείο. Τα παιδία αποκτούν πολύ ελεύθερο χρόνο και δίνονται ευκαιρίες για πολλά διασκεδαστικά παιχνίδια. Έτσι λοιπόν προτείνουμε να διασκεδάσουμε παίζοντας  με τις σαπουνόφουσκες.

Το μόνο που θα χρειαστούμε είναι ένα μπουκαλάκι για σαπουνόφουσκες που να περιλαμβάνει το ραβδί  φυσήματος!

Πως παίζουμε:

Εναλλάξ ο ένας φυσά τις σαπουνόφουσκες ενώ ο άλλος τις σκά χρησιμοποιώντας διάφορα μέρη του σώματός του.

Ενναλακτικά: Το παιδί μπορεί να φυσά τις σαπουνόφουσκες και στην συνέχεια να τις πιάνει και να τις σταθεροποιεί στο ραβδί.

Tip: Εάν το παιδί δυσκολεύεται να φυσήξει με το σωστό τρόπο ώστε να δημιουργήσει σαπουνόφουσκες, δοκιμάστε να φυσά τις σαπουνόφουσκες μπροστά σε ένα καθρέφτη ώστε να παρατηρεί την κίνηση του στόματος του και να τη διορθώνει προσπαθώντας να μιμηθεί της σωστή κίνηση από εσάς.

Γιατί να επιλέξετε να παίξετε αυτό το παιχνίδι;

Η αλήθεια είναι οτι πέρα από διασκέδαση, γέλιο και χαρά, το παιχνίδι με σαπουνόφουσκες βοηθά και στα εξής:

  • Οπτικές δεξιότητες: Δεδομένου ότι αυτή η δραστηριότητα απαιτεί από το παιδί να κρατά τα μάτια του στις σαπουνόφουσκες, λειτουργεί η ομαλή παρακολούθηση των ματιών και οι γρήγορες κινήσεις με τα μάτια για σάρωση, που βοηθούν στην ανάπτυξη των μικρών μυών των ματιών.
  • Οπτική αντίληψη: Ψάχνοντας στο γύρω περιβάλλον για σαπουνόφουσκες και εστιάζοντας τα μάτια στον εντοπισμό των σαπουνόφουσκων, το παιδί μαθαίνει να διαχωρίζει τις πληροφορίες που είναι σε πρώτο πλάνο (σαπουνόφουσκες) από τις υπόλοιπες  πληροφορίες του πίσω χώρου.
  • Συντονισμός ματιού – χεριού: Το παιδί αφού εντοπίσει τις σαπουνόφουσκες με το βλέμμα του πρέπει να ανταποκριθεί κινητικά πιάνοντάς τες με το ραβδί, χτυπώντας τες ή σπρώχνοντάς τες στον αέρα.
  • Εναλλαγή σειράς: Χρησιμοποιήστε απλή γλώσσα όπως ‘’σειρά μου’’, ‘’σειρά σου’’, ενισχύοντας και την αναμονή.
  • Σωματική επίγνωση: Μπορεί ο ενήλικας να δίνει οδηγίες για το τρύπημα τις σαπουνόφουσκας με διάφορα μέρη του σώματος, δάχτυλα, μύτη, κεφάλι, γόνατο κ.α.
  • Γλώσσα: Μπορείτε να δουλέψετε με αντιληπτικό και εκφραστικό λεξιλόγιο βασικών εννοιών και ενεργειών όπως ‘’μικρή φούσκα’’, ‘’μεγάλη φούσκα’’, ‘’πετάει’’, ‘’πέφτει’’, ΄΄πάνω’’, ‘’κάτω’’ και άλλα πολλά.
  • Προγραμματισμός: Το κυνήγι και το σκάσιμο από τις σαπουνόφουσκες απαιτεί τη δημιουργία σχεδίου δράσης.
  • Κοινωνικές δεξιότητες: Αυτό το παιχνίδι εμπεριέχει κοινωνική αμοιβαιότητα και μοίρασμα, καθώς και εναλλαγή σειράς.
  • Έλεγχος αναπνοής: Καθώς εισπνέουμε και εκπνέουμε ρυθμίζοντας την ένταση και ποσότητα του αέρα που στέλνουμε στο ραβδί για την δημιουργία της σαπουνόφουσκας.
Τα πιο διασκεδαστικά παιχνίδια είναι πολλές φορές και τα πιο απλά! Παίξτε με τα παιδιά αλλά και με μεγάλους, το παιχνίδι, είναι σημαντικό στη ζωή μας, σε κάθε φάση της!

Συγγραφή: Κατερίνα Γκουρνέλου Παιγνιοθεραπεύτρια, Κοινωνική Λειτουργός

Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλτούμας ΟΤ, SI, CBT

print