Ομαδικά Προγράμματα

Στο κέντρο μας, πραγματοποιούνται ομαδικά θεραπευτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα με την καθοδήγηση εξειδικευμένων θεραπευτών και παιδαγωγών.

Κάποια από αυτά παρατίθενται παρακάτω.

Ομάδες Κοινωνικών Δεξιοτήτων

Οι ομάδες Κοινωνικών Δεξιοτήτων αναφέρονται σε ομάδες παιδιών παρόμοιου γνωστικού και γλωσσικού επιπέδου που έχουν ως βασικό στόχο την ενίσχυση και ανάπτυξη της ικανότητας του παιδιού να επικοινωνεί, να αλληλεπιδρά και να κοινωνικοποιείται με τους άλλους επιτυχώς.

Οι ομάδες δημιουργούνται για να παρέχουν ένα ασφαλές πλαίσιο, μέσα στο οποίο το παιδί να μπορεί να επεξεργάζεται αποτελεσματικά και να κατανοεί τις συμπεριφορές του άλλου αλλά και να είναι σε θέση να κατανοεί και να εκφράζει τα δικά του συναισθήματα. Μέσω της θετικής ενίσχυσης και ανατροφοδότησης τα παιδιά μαθαίνουν να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά.

Alert Program “Πώς τρέχει η μηχανή σου;”
Το πρόγραμμα αποτελείται από μια σειρά μαθημάτων και δραστηριοτήτων που συνδυάζουν τεχνικές αισθητηριακής ολοκλήρωσης με γνωστικές προσεγγίσεις. Έχει αναπτυχθεί για παιδιά με δυσκολίες συγκέντρωσης και μάθησης σε ηλικίες 8 – 12 αλλά έχουν γίνει και προσαρμογές για παιδιά προσχολικής ηλικίας, έφηβους και ενήλικες.

Σκοπός του προγράμματος είναι:

  • Να εκπαιδεύσει παιδιά, γονείς, δάσκαλους και θεραπευτές να αναγνωρίζουν τα επίπεδα εγρήγορσης και το πώς αυτά σχετίζονται με την προσοχή, τη μάθηση και τη συμπεριφορά.
  • Βοηθά τα παιδιά να αναγνωρίσουν και να εμπλουτίσουν τις στρατηγικές αυτορύθμισης και να χρησιμοποιούν για διάφορες δραστηριότητες.
  • Να δώσει στους θεραπευτές, ενήλικες, δασκάλους ένα κοινό πλαίσιο αναφοράς (λεξιλόγιο, δραστηριότητες και περιβάλλον) ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά να αναγνωρίζουν και να ρυθμίζουν το επίπεδο εγρήγορσης.
  • Να βοηθήσει τους γονείς και τους δασκάλους να κατανοήσουν ότι η συμπεριφορά αντανακλά την κατάσταση του Νευρικού συστήματος τη δεδομένη στιγμή αλλά και την προσπάθεια του παιδιού να ανταποκριθεί λειτουργικά στις απαιτήσεις μιας κατάστασης ή δραστηριότητας.

Χρησιμοποιώντας έναν παραλληλισμό, τα παιδιά μαθαίνουν ότι τα σώματά τους είναι σαν τη μηχανή του αυτοκινήτου. Μέσω αυτού, μπορούν να αναγνωρίζουν, να ελέγχουν και να διατηρούν το επίπεδο εγρήγορσής τους, ώστε να συμμετέχουν λειτουργικά στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Ομάδα Ψυχοεκπαίδευσης Γονέων – Cygnet

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης Cygnet αποτελεί ένα δομημένο πρόγραμμα με απώτερο στόχο την εκπαίδευση γονέων και φροντιστών στην κατανόηση του Αυτιστικού Φάσματος. Ταυτόχρονα λειτουργεί ως τόπος συνάντησης γονέων προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις, εμπειρίες και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των παιδιών τους όσο και τη δική τους.

Το πρόγραμμα αναφέρεται σε:

  • Γονείς που πρόσφατα πήραν διάγνωση για το παιδί τους
  • Γονείς που, για διάφορους λόγους, δεν είχαν πρόσβαση σε ένα κατάλληλο πρόγραμμα όταν το παιδί τους ήταν μικρότερο
  • Γονείς που έχουν παρακολουθήσει προγράμματα όταν το παιδί τους ήταν μικρότερο, αλλά που τώρα επιθυμούν να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα πιο σχετικό με τις ανάγκες του παιδιού, καθώς αυτό μεγαλώνει
  • Γονείς που έχουν παρακολουθήσει ένα προηγούμενο πρόγραμμα Cygnet, οι οποίοι πιστεύουν ότι θα τους ωφελούσε να το παρακολουθήσουν ξανά
  • Φροντιστές που παρέχουν άμεση υποστήριξη στα άτομα με αυτισμό.

Το Cygnet έχει αναπτυχθεί λαμβάνοντας υπ’ όψιν τι έχει γίνει στα υπάρχοντα προγράμματα υποστήριξης γονέων, εξετάζοντας ερευνητικά ευρήματα, ένα πιλοτικό γονεϊκό πρόγραμμα και σε συνεργασία με γονείς/φροντιστές και επαγγελματίες. Το Cygnet έχει αναπτυχθεί, οργανωθεί, χρηματοδοτηθεί και υλοποιηθεί με την υποστήριξη πλήθους υπηρεσιών.

Οι πιστοποιημένοι εκπαιδευτές που παρουσιάζουν αυτό το πρόγραμμα, επαγγελματίες ή γονείς, έχουν όλοι μια λεπτομερή γνώση του αυτισμού και προέρχονται από μια ποικιλία πεδίων και υπηρεσιών.

πηγή  Cygnet Greece

Μαρτυρίες γονέων

Η μικρή σας ζητάει συνέχεια, ξεκινάμε από το σπίτι και σε όλη τη διαδρομή μας λέει να πάμε στο Δημήτρη.

A.K.

Είχαμε απογοητευτεί μετά την διάγνωση του γιατρού, η Γεωργία μας εξήγησε πως μπορούμε να δουλέψουμε με την Σ. για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες της και πραγματικά, καταφέραμε πολλά πράγματα.

M.M.

Όλες οι μαμάδες έχουν να πουν τα καλύτερα για εσάς, να μας πείτε τι κάνετε στα παιδιά και σας αγαπάνε τόσο πολύ.

Κ.Σ.

Άνθρωποι εμπιστοσύνης, που μπορείς να βασιστείς.

Γ.Τ.

Τα παιδάκια στο Αγρίνιο είναι τυχερά που έχουν τέτοιους θεραπευτές.

Π.Π.

Το παιδί περιμένει πως και πως να έρθει να παίξετε μαζί.

Μ.Α.