Είναι δύσκολο να πιστέψετε πως το καλοκαίρι τελείωσε και μια νέα σχολική χρονιά αρχίζει. Το ξεκίνημα της χρονιάς είναι συχνά αγχωτικό για τους γονείς, τους δασκάλους αλλά και τους μαθητές. Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες προτάσεις για το πώς να ετοιμάσετε το παιδί σας για τη νέα σχολική χρονιά.

Η νευρικότητα της πρώτης μέρας: πολλά παιδιά αγχώνονται περιμένοντας τη νέα χρονιά. Καθίστε και συζητήστε με το παιδί σας σχετικά με αυτό. Μιλήστε για τους παλιούς φίλους και για την γνωριμία με καινούρια παιδιά, καθώς και για τους κανόνες της τάξης. Επίσης, μπορείτε να συζητήσετε για το πώς περιμένουν να είναι η πρώτη τους μέρα στο σχολείο. Να είστε ευαίσθητοι σχετικά με το πώς νιώθει το παιδί σας για να το κάνετε να μιλήσει για αυτά που αισθάνεται

Πάρτε χρόνο: το να γνωρίσετε το δάσκαλο του παιδιού σας είναι σημαντικό. Αφήστε τον να γνωρίζει πως θα εκτιμούσατε οποιαδήποτε αναφορά προόδου σχετικά με το παιδί σας – είτε είναι θετική είτε αρνητική. Αν κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει στην οικογένειά σας, ενημερώστε τον δάσκαλο ώστε να μπορεί να ευαισθητοποιηθεί και να βοηθήσει στις ανάγκες του παιδιού. Αν έχετε χρόνο, γνωριστείτε και με οποιοδήποτε άλλο μέλος του σχολείου που μπορεί να συναναστρέφεται με το παιδί.

Βρείτε μέρος: δημιουργήστε ένα μέρος, όπου το παιδί θα κάθεται για να κάνει τις ασκήσεις του, όπως στο γραφείο του υπνοδωματίου ή το τραπέζι της κουζίνας. Το μέρος αυτό θα πρέπει να είναι καλά φωτισμένο και όσο το δυνατόν πιο περιορισμένο σε ερεθίσματα που θα μπορούσαν να του αποσπούν την προσοχή. Κρατείστε αντικείμενα που μπορεί να χρειαστεί το παιδί (μολύβια, χαρτί κλπ) κοντά στον χώρο αυτό.

Ρουτίνα, ρουτίνα, ρουτίνα: αφήστε λίγο χρόνο κάθε βράδυ για να ολοκληρώστε τις ασκήσεις. Συζητείστε με το παιδί ποιος θα ήταν ο καταλληλότερος χρόνος για να κάνει τις ασκήσεις του, πριν το μεσημεριανό, αμέσως μετά το σχολείο κλπ. Μερικά παιδιά που παρακολουθούν ολοήμερα προγράμματα και έτσι, ίσως ολοκληρώνουν ορισμένες ασκήσεις στο σχολείο. Αν και το δικό σας παιδί παρακολουθεί κάποιο παρόμοιο πρόγραμμα, καθίστε να κάνετε μια επανάληψη μαζί του αυτά που έκανε στο σχολείο. Επίσης, αφιερώστε χρόνο ώστε να διαβάστε για κάποιο τεστ ή δύσκολες ασκήσεις που έχει το παιδί σας.

Μεγάλες προσδοκίες: τα παιδιά ανταποκρίνονται στις προσδοκίες που οι ενήλικοι περιμένουν από αυτά. Βοηθήστε το παιδί σας να κινητοποιηθεί, παρέχοντάς του ανατροφοδότηση για να διατηρήσει την αυτοπεποίθησή του. Επαινέστε το παιδί και κάντε ξεκάθαρο ότι θα ενθαρρύνεται τις προσπάθειές του.

Μοντέλο συμπεριφοράς: τα παιδιά συχνά υιοθετούν τα μοντέλα συμπεριφοράς που παρατηρούν στους ενήλικες. Διαβάστε το βράδυ μαζί με το παιδί σας ή δημιουργείστε ένα χρονικό διάστημα όπου όλοι διαβάζουν κάτι της επιλογής τους. Αφήστε μεγάλο αριθμό αναγνωστικού υλικού διαθέσιμο (βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες) ώστε το παιδί να έχει την επιλογή να διαλέξει.

Συνάντηση γονέα-δασκάλου: πριν τη συνάντηση, μιλήστε με το παιδί σχετικά με το πώς πιστεύει πως τα έχει πάει στο σχολείο και σε τι νομίζει ότι δυσκολεύεται. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ζητήστε να σας δείξει ο δάσκαλος ασκήσεις του παιδιού και να σας ενημερώσει για τη δουλειά που κάνει. Επίσης, ζητήστε να μάθετε για διαφορετικούς τρόπους που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε για να βοηθήσετε το παιδί.

Ενισχύστε το σχολείο: ενισχύστε το σχολείο συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις. Κάνοντας αυτό, θα καταφέρετε να στείλετε ένα θετικό μήνυμα στο σχολείο, στους δασκάλους και σε διάφορους άλλους ότι είστε πρόθυμος να δουλέψετε με το παιδί σας σε καθημερινή βάση.

Σε διάφορες στιγμές κατά τη διάρκεια του χρόνου, μπορεί να χρειαστεί να επικοινωνήσετε με τους δασκάλους, τη διεύθυνση και άλλους. Δημιουργήστε μια λίστα με σημαντικά τηλέφωνα και e-mail για να βεβαιωθείτε πως θα μπορείτε να επικοινωνήσετε. Τέλος, μπορείτε να φτιάξετε χρονοδιάγραμμα με τις σημαντικές ημερομηνίες της χρονιάς.

Γεωργία Βορίση

Λογοπεδικός – Σύμβουλος Portage

print