Παιδιά και ζώα – Μια ιδιαίτερη σχέση

Σήμερα, 4 Οκτωβρίου, είναι η διεθνής ημέρα δράσης για τα δικαιώματα των ζώων. Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου, ενώ η πρώτη χρονιά που διοργανώθηκε και γιορτάστηκε ήταν στις 24 Μαρτίου του 1925 στο Βερολίνο με εμπνευστή τον Χάινριχ Τσίμερσαν, δημοσιογράφο, συγγραφέα και ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ζώων.

Ζώα και συναισθηματική υποστήριξη

Αρκετοί από εμάς, έχουμε πιάσει τον εαυτό μας πολλές φορές να νιώθει όμορφα χαϊδεύοντας το κατοικίδιο ενός φίλου ή να χαμογελάει αντικρίζοντας απλώς κάποιο ζώο στον απέναντι δρόμο.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό;

Τα ζώα θεωρούνται για πολλούς, κύρια πηγή συναισθηματικής υποστήριξης μετά τους γονείς. Μάλιστα, άνθρωποι που κατά τη παιδική τους ηλικία έχουν έρθει σε επαφή με κάποιο ζώο συντροφιάς, μαθαίνουν αξίες όπως η συμπόνια και η ενσυναίσθηση, σημαντικές για τη διατήρηση μιας θετικής διαπροσωπικής σχέσης με άλλους ανθρώπους. Η επαφή των παιδιών με τα ζώα, παίζει λοιπόν, ουσιαστικό ρόλο αφού συμβάλλει στην συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη.

Αν το σκεφτούμε πιο αναλυτικά, θα διαπιστώσουμε πως πρώτα από όλα, η επαφή αυτή βοηθάει τα παιδιά να εκτιμήσουν και να γνωρίσουν πώς ζουν άλλα είδη ζώων, πέρα από τους ανθρώπους, και ανακαλύπτουν ότι όπως εμείς, έτσι και αυτά πρέπει να προστατέψουν το περιβάλλον τους αφού έχουν να αντιμετωπίσουν κινδύνους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα παιδιά να γίνονται πιο συνειδητοποιημένα, καθώς μπαίνουν στη διαδικασία να αναλάβουν την ευθύνη ενός άλλου όντος φροντίζοντάς το, προάγοντας έτσι το αίσθημα της επάρκειας και υπευθυνότητας.

Ψυχολογικά οφέλη

Έπειτα, είναι αποδεδειγμένο πως σε ψυχολογικό επίπεδο, η επαφή με τα ζώα προσφέρει πολλαπλά οφέλη. Οι συναισθηματικοί δεσμοί που δημιουργούνται, βοηθούν να ξεπεραστεί το αίσθημα φόβου ή άγχους, αφού το παιδί τακτικά στρέφεται στα ζώα για να βρει ανακούφιση από τέτοιες καταστάσεις, καθώς η συντροφιά τους φέρνει ασφάλεια και ευεξία. Αν θέλουμε όμως να είμαστε αντικειμενικοί, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και το γεγονός πως από την άλλη πλευρά, λόγω της μικρότερης διάρκειας ζωής πολλών ζώων, ο θάνατός τους αντιπροσωπεύει συχνά την πρώτη εμπειρία συναισθηματικής απώλειας και θλίψης του παιδιού. Ωστόσο, η απουσία αυτή, μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία προετοιμασίας του παιδιού ώστε να αντιμετωπίσει άλλες αναπόφευκτες απώλειες, όπως ο θάνατος ενός συγγενικού προσώπου.

Έτοιμα σχέδια για χρωμάτισμα:
Σωματική άσκηση

Φυσικά, η επαφή με τα ζώα, συνδέεται στενά και με τη σωματική άσκηση! Τα παιδιά παραμένουν ενεργά και έχουν μεγαλύτερη όρεξη για υπαίθριες δραστηριότητες. Εξάλλου, με τη πάροδο των χρόνων, τα ζώα χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές πειραματικές θεραπείες για παιδιά. Η πιο γνωστή ζωοθεραπεία είναι η ιππασία! Τα άλογα, είναι πολύ δημοφιλή σε ειδικές θεραπείες για παιδιά με αναπηρίες όπως η εγκεφαλική παράλυση, αυτισμός, απώλεια ακοής, τύφλωση, αναπτυξιακές καθυστερήσεις κ.α. Η κίνηση κατά την ιππασία μεταφέρεται στον αναβάτη προκαλώντας έτσι αισθητηριακή, κινητική και νευρολογική διέγερση, με αποτέλεσμα να δυναμώνουν οι μύες και να ενισχύεται η ισορροπία και ο συντονισμός. Βέβαια, οι θεραπείες με τα ζώα, πέρα από τα φυσικά οφέλη, έχουν καταφέρει να επιδράσουν θετικά και στη συμπεριφορά των παιδιών, καθώς μέσω της ελευθερίας των κινήσεων μεγαλώνει η αυτοεκτίμησή τους και διευκολύνονται στην επικοινωνία και αλληλεπίδραση με άλλα όντα.

Το πιο σημαντικό όμως απ’ όλα, είναι πως η επαφή και συναναστροφή με τα ζώα, καλλιεργεί την ανθρωπιά μέσα μας. Αν μάθουμε να συμπονούμε και να σεβόμαστε τα δικαιώματα των ζώων, θα μάθουμε να σεβόμαστε τους άλλους και να ζούμε στην κοινωνία.

Ας δώσουμε αυτή την ευκαιρία στα παιδιά!

Συγγραφή: Διεπιστημονική Ομάδα “λόγος + πράξη”

Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλτούμας ΟΤ, SI, CBT

Μπορείτε να κατεβάσετε υλικό – έτοιμα σχέδια για χρωμάτισμα σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων:

Αποθηκευοντας τις εικόνες στο παραπάνω καρουζέλ ή πατώντας παρακάτω τον σύνδεσμο “Παιδιά και ζώα – Υλικό για χρωμάτισμα”.

print

Αρχεία για λήψη

Αρχείο Περιγραφή Μέγεθος αρχείου
pdf Παιδιά και ζώα - Υλικό για χρωμάτισμα 4 MB
2022-08-28T14:07:56+03:004 Οκτωβρίου 2021|Υλικό - Συμβουλές, Ψυχολογία|

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο.

Go to Top