Η γιορτή της μητέρας ή ημέρα της μητέρας είναι εορτή προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας. Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του Μάη.

Καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών. Η Αμερικανίδα Ανν Τζάρβις (Ann Maria Reeves Jarvis) διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. Το 1870 η Τζούλια Γουόρντ Χάου (Julia Ward Howe) διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μη στέλνονται στον πόλεμο.

Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Να “σαραντίσει”, σύμφωνα με την σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση που ακόμα και σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες. Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό. Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου.

Στα πλάισια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας, η ομάδα μας σε συνεργασία με την ομάδα του “Cricket Media+ Studio” έφτιαξε μια σειρά δραστηριοτήτων που μπορείτε να κάνετε με τα παιδάκια στο σπίτι αλλά και οι εκπαιδευτικοί και παιδαγωγοί στις σχολικές τάξεις.

Κατεβάστε το στο τέλος της σελίδας! Καλή διασκέδαση και πολλές ευχές σε όλες τις μανούλες του κόσμου!

Η ομάδα του “λόγος + πράξη”

*Το κείμενο σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας  είναι από το Wikipedia.
print

Αρχεία για λήψη

Αρχείο Περιγραφή Μέγεθος αρχείου
pdf Ημέρα μητέρας - Δραστηριότητες Δραστηριοτήτες για παιδάκια στο σπίτι αλλά και εκπαιδευτικούς / παιδαγωγούς.
3 MB