Όλοι γνωρίζουμε πως οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες είναι πολύ ευεργετικές για την ανάπτυξη των παιδιών. Η πλαστελίνη είναι μία από αυτές! Είναι το ιδανικό υλικό για την ψυχαγωγία των παιδιών για μεγάλο χρονικό διάστημα, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται σε πολλά νηπιαγωγεία και σχολεία στα πρώτα χρόνια της παιδικής ηλικίας.
Όμως, εκτός από την διασκέδαση, η πλαστελίνη επιτρέπει στα παιδιά να αφήσουν τη φαντασία τους να πετάξει και να ενισχύσει πολλές από τις κινητικές τους δεξιότητες.
Τί θα λέγατε λοιπόν, να φτιάχνατε μαζί με τον παιδί την πλαστελίνη σας; Πάμε να δούμε τη διαδικασία!
Τι θα χρειαστείτε για να φτιάξετε την βρώσιμη πλαστελίνη:
- 2 κούπες αλεύρι
- 1 ½ κούπα αλάτι
- 1 ½ κούπα νερό
- 2 κ.σ. λάδι
- Χρώματα ζαχαροπλαστικής
Διαδικασία:
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
- Σε δεύτερο μπολ ανακατεύουμε το νερό και το λάδι.
- Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι στο μπολ με το λάδι, και παράλληλα ανακατεύουμε.
- Χωρίζουμε το ζυμάρι σε τόσες μπάλες όσα και τα χρώματα που θα έχουμε.
- Ρίχνουμε σε ένα βαθύ πιάτο το χρώμα και αρχίζουμε μέσα σε αυτό να πλάθουμε την μπάλα (κάνουμε το ίδιο με τις υπόλοιπες μπάλες και χρώματα).
- Η πλαστελίνη μας είναι έτοιμη!
Γιατί να φτιάξω την πλαστελίνη και να μην αγοράσω;
Τα παιδιά έχουν ανάγκη να παίζουν με τους γονείς τους. Όταν ένας γονιός παίζει με το παιδί του τακτικά, χτίζεται η σχέση τους και εξελίσσεται η μεταξύ τους επικοινωνία. Τα παιδιά θα μάθουν να συνεργάζονται και να ακολουθούν οδηγίες.
Αυτό θα συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη του παιδιού και αργότερα η συμπεριφορά αυτή θα γενικευτεί και σε άλλα πλαίσια ή με άλλα άτομα.
Επιπλέον πλεονεκτήματα:
- Ενθαρρύνεται η δημιουργικότητα και η φαντασία (τα παιδιά αναμιγνύουν τα χρώματα και δημιουργούν τον δικό τους κόσμο παιχνιδιών).
- Ευνοείται η συγκέντρωση (το παιδί εστιάζει την προσοχή του για μεγάλο χρονικό διάστημα, ευνοώντας τη μετέπειτα συγκέντρωσή του όταν πρέπει να κάνει τα καθήκοντά του).
- Ενισχύεται η αυτοεκτίμηση (η ζύμη βοηθά το παιδί να ηρεμήσει και να μειώσει τη νευρική του κατάσταση).
- Ενισχύεται η επίλυση προβλημάτων (το παιδί στη διαδικασία να φτιάξει τη φιγούρα που φαντάζεται καλείται να αναζητήσει λύσεις για το πώς θα το κατασκευάσει ή για το ποια χρώματα θα συνδυάσει).
- Ενθαρρύνεται η ομαδική εργασία (τα παιδιά θα μοιραστούν τα υλικά μαζί σας και θα συνεργαστούν προκειμένου να δημιουργήσουν τον κόσμο που έχουν φανταστεί).
- Ενισχύεται η γλώσσα (επεκτείνεται το λεξιλόγιο με νέες έννοιες και λέξεις , γι’ αυτό είναι σημαντικό να σχολιάζουμε το κάνουμε και γιατί.
- Ενισχύεται η εκμάθηση των χρωμάτων (τα παιδιά παρακολουθούν τα χρώματα που αναμιγνύονται και τα χρώματα που προκύπτουν)
Κάποιες ιδέες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων!
Οι παραπάνω ιδέες από την συνάδελφο Εργοθεραπεύτρια, στοχεύουν στην ανάπτυξη και ενίσχυση πολλών δεξιοτήτων, όπως κινητικών, αισθητηριακών και αντιληπτικών.
Συγγραφή: Δημιουργική Ομάδα “λόγος + πράξη”
Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλτούμας ΟΤ, SI, CBT