Το «Δεν είμαι τόσο αλλιώτικος από τους άλλους» (“I’m not so different”) της Barbara Seuling ανήκει στη σειρά βιβλίων «Μάθε για τη ζωή».

Τα βιβλία της σειρά «Μάθε για τη ζωή» προσφέρουν στους γονείς των μικρών παιδιών μια εξαιρετική ευκαιρία για να συζητήσουν μαζί τους μερικά λεπτά και σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν. Τα βιβλία αυτά δίνουν την αφορμή να εκφράσουν τα παιδιά τους φόβους τους και τις αγωνίες τους.

Το συγκεκριμένο βιβλίο που σας προτείνουμε, περιέχει 24 σελίδες και έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τον εκδοτικό οίκο Δωρικός.

Σκοπός του είναι να δείξει στα παιδιά, μια πτυχή του κόσμου, με ξεκάθαρο τρόπο.

Από πολύ νωρίς τα παιδιά αναγνωρίζουν ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στους ανθρώπους. Νιώθουν περιέργεια για άτομα που είναι ή συμπεριφέρονται διαφορετικά από ότι τα ίδια, και ανάλογα με το είδος των πληροφοριών που τους παρέχονται από τον περίγυρο, είναι πολύ εύκολο να υιοθετήσουν προκαταλήψεις και στερεότυπα.

Μια αρνητική αντίληψη απέναντι στην αναπηρία μπορεί να αλλάξει σε μικρή ηλικία, είτε μέσω της άμεσης έκθεσης και επαφής με άτομα που παρουσιάζουν αναπηρία, είτε με έμμεσες εμπειρίες μέσω βιβλίων και βίντεο.

Όταν τα παιδιά μαθαίνουν πως να προσεγγίζουν συνομηλίκους ή μη, με  διαφορετικά χαρακτηριστικά, αποκτούν σε μεγάλο βαθμό ενσυναίσθηση και κατανοούν καλύτερα τις ατομικές διαφορές των άλλων.

Τα παιδιά είναι το μέλλον.

Ας τους δώσουμε κάθε ευκαιρία να αναγνωρίσουν την αξία καθενός ανεξαρτήτως των όποιων σωματικών, νοητικών, ψυχικών ή πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων του.

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο στα καταστήματα Public και το κόστος του ανέρχεται στα 6,39€.

Συγγραφή: Διεπιστημονική Ομάδα “λόγος + πράξη”

Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλτούμας ΟΤ, SI, CBT

print