Οι ομάδες γονέων καλούνται να υποστηρίξουν και να εκπαιδεύσουν τους γονείς στο πολύ απαιτητικό και πολυδιάστατο έργο τους, μέσα από το σχηματισμό οργανωμένης ομάδας με καθορισμένη λειτουργία. Οι περισσότεροι γονείς αναγνωρίζουν πρώτον την ανάγκη για απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων που θα τους βοηθήσουν στην άσκηση του γονεϊκού ρόλου τους και δεύτερον της επαφής τους με άλλους γονείς.

Πρόγραμμα Γονεϊκής Ενδυνάμωσης

Το «Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Γονικής Ταυτότητας» (Β.Σ.Παππά) είναι ένα δομημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης γονέων 10 συναντήσεων. Απευθύνεται σε γονείς παιδιών όλων των ηλικιών και αφορά στη διαμόρφωση γονικής ταυτότητας με βάση το «Εξελικτικό Σύστημα» της Μαρίας Χουρδάκη.

(Πανελλήνιος Σύνδεσμος Σχολών Γονέων, Παράρτημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας για την Εκπαίδευση των Γονέων, F.I.E.P)   

«Γονική Ταυτότητα» είναι να ξέρει ο γονιός ποιος πραγματικά είναι, να γνωρίζει τις αξίες που έχει, να έχει επίγνωση των προτεραιοτήτων που θέτει σχετικά με την ανατροφή του παιδιού του και να μπορεί να προβαίνει σε πράξεις και ενέργειες που είναι συνεπείς με όσα πρεσβεύει.

Η διαμόρφωση σαφούς γονικής ταυτότητας είναι πολύ σημαντική γιατί οδηγεί τους γονείς σε μεγαλύτερη αυτεπίγνωση και συσχετίζεται με τη διαμόρφωση υψηλής αυτοεκτίμησης στα παιδιά, ενώ βελτιώνει σημαντικά και τη σχέση με τους γονείς τους.

Πρόγραμμα Γονεϊκής Ενδυνάμωσης

Οι εργασίες της ομάδας πραγματοποιούνται σε ομάδες (groupwork) με συντονίστρια, την εξειδικευμένη ψυχολόγο κ. Θεοδότη Κωνσταντοπούλου, η  θεματολογία των οποίων είναι συγκεκριμένη και είναι η παρακάτω:

1η συνάντηση: “Γνωριμία – εισαγωγή” 

2η συνάντηση: “Τύπος γονέα”

3η συνάντηση: “Έπαινος”

4η συνάντηση: “Ενθάρρυνση”

5η συνάντηση: “Κανόνες”

6η συνάντηση: “Όρια”

7η συνάντηση: “Αξίες”

8η συνάντηση: “Διάλογος”

συνάντηση: Δωδεκάλογος για γονείς”

10η συνάντηση: “Κλείσιμο – αξιολόγηση”

Καταλήγοντας, οι ομάδες γονέων με το Πρόγραμμα Γονεϊκής Ενδυνάμωσης αποσκοπούν επιπλέον στην ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ των γονέων, αλλά και στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους, καθώς και των παιδιών τους.

Συγγραφή: Ιατρίδου Σοφία, Ειδικός Παιδαγωγός, Κοινωνιολόγος

                     Κωνσταντοπούλου Θεοδότη, Ψυχολόγος Παιδιών και Εφήβων, MSc.

Επιμέλεια: Δημήτρης Α. Μπαλτούμας, ΟΤ SI, ED, “Λόγος + Πράξη”