Το Halloween πλησιάζει..  γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Οκτωβρίου!! Η ρίζα της λέξης προέρχεται από το Allhalloweven που δηλώνει την παραμονή της γιορτής των Αγίων Πάντων.

Το Halloween αποτελεί εξέλιξη της αρχαίας Κέλτικης γιορτής Samhain. Για τους Κέλτες η μέρα σημάδευε το τέλος της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα, ενώ ταυτόχρονα πίστευαν πως η αλλαγή της εποχής ήταν μια γέφυρα επικοινωνίας με τον κάτω κάτω κόσμο. Έτσι, φορούσαν στολές και άναβαν φωτιές για να απομακρύνουν τα φαντάσματα.

Με την πάροδο του χρόνου βέβαια, το Halloween εξελίχθηκε σε μια μέρα δραστηριοτήτων κατά την οποία τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται σε κάτι “τρομακτικό” και επισκέπτονται τα σπίτια μαζεύοντας γλυκά, γνωστό και ως trick or treat.

Οι Έλληνες, έχουμε μια αντόστοιχη παράδοση που συναντάμε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας,  στα πλαίασια βέβαια της Αποκριάς. Η γιορτή του Halloween, το στόλισμα αλλά και το μασκάρεμα γίνεται όλο και πιο συχνό στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια, και μάλιστα αποτελεί μια από τις πιο αγαπημένες συνήθειες των μικρών μας φίλων.

Αν αναρωτιέστε πώς μπορείτε να περάσετε τον χρόνο σας για να γιορτάσετε το Halloween, σας έχουμε την πιο εύκολη και συνάμα διασκεδαστική λύση! Μπαλόνια – Φαντάσματα, Κολοκύθες, Μάγισσες και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε!

Τι θα χρειαστείτε:

  • πολύχρωμα μπαλόνια
  • αλεύρι, ρύζι, φακές, φασόλια
  • ανεξίτηλους μαρκαδόρους
  • κλωστές ή κορδέλες

Πώς να το κάνετε:

  1. Γεμίστε τα μπαλόνια με το αλεύρι και τις υπόλοιπες τροφές. Βάλτε διαφορετικές ποσότητες ώστε να δημιουργήσετε μεγάλα και μικρή μεγέθη, και έπειτα κλείστε τα με έναν κόμπο.
  2. Μπορείτε μερικά να τα γεμίσετε με μία μίξη από τις τροφές που έχετε.
  3. Στη συνέχεια ζωγραφίστε χαρακτηριστικά. Τα πορτοκαλί μπορείτε να τα κάνετε κολοκύθες, τα άσπρα φαντάσματα και τα υπόλοιπα χρώματα μάγισσες, ζόμπι ή ό,τι άλλο θέλετε!!
  4. Στον κόμπο κάθε μπαλονιού δέστε ποσότητα από κλωστές ή κορδέλες. (π.χ. στα άσπρα μπαλόνια άσπρες κλωστές, στα πορτοκαλί μπαλόνια πράσινες κλωστές κ.ο.θ.).
  5. Μόλις είναι έτοιμα, μπορείτε να τα αξιοποιήσετε είτε για παιχνίδι (π.χ. κουκλοθέατρο, κρυμμένος θησαυρός κ.α.), είτε για διακόσμηση στο σπίτι (π.χ. κρεμασμένα σε σκάλες, πάνω στο τζάκι, ή δίπλα σε φωτάκια).

Η ενασχόληση με εύκολες χειροτεχνίες είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να περάσετε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας. Ξεφεύγετε από τους κανόνες της καθημερινότητας, απολαμβάνετε την παρέα του άλλου και υποστηρίζετε τη δημιουργικότητά του!

Επιπλέον, η ενασχόληση αυτή αποτελεί και έναν εξαιρετικό τρόπο για να κρατήσετε το μυαλό των παιδιών σας σε εγρήγορση. Σε περιπτώσεις νευρικότητας, απάθειας ή ακόμη και άγχους, τα παιδιά θα ενθαρρυνθούν να σκέφτονται “έξω από το κουτί” και να δείξουν εμπιστοσύνη στις επιλογές τους!

Φυσικά, η δραστηριότητα αυτή θα βοηθήσει και ορισμένα παιδιά στη διάκριση μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Μέσα από τις ψεύτικες χειροτεχνίες θα εξοικειωθούν με τη διαχείριση του φόβου και της υπερβολικής ανησυχίας σχετικά με φαντάσματα, τέρατα, μάγισσες και στοιχειωμένα σπίτια.

Θυμηθείτε! Η διασκέδαση είναι υποχρεωτική!

Δώστε ευκαιρία, άνεση και χαρά στα παιδιά να ξεφύγουν από το κέλυφός τους και να μπορέσουν να εμπλακούν σε δραστηριότητες ανεξάρτητα.

Συγγραφή: Δημιουργική Ομάδα “λόγος + πράξη”

Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλτούμας ΟΤ, SI, CBT

print