Το φθινόπωρο ήρθε τον Σεπτέμβρη και σιγά – σιγά θα δώσει τη θέση του στον χειμώνα, που θα ξεκινήσει με το αγαπημένο μήνα -για πολλούς- Δεκέμβρη.

Κάθε εποχή είναι μοναδική, με τα δικά της χαρακτηριστικά και ομορφιές. Ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνει την εποχή του Φθινοπώρου, εύκολα αναγνωρίσιμη, είναι πως τα φύλλα των δέντρων από πράσινα γίνονται κιτρινωπά, κόκκινα ή καφέ, και πέφτουν κάτω στο έδαφος.

Τί θα λέγατε για μια δραστηριότητα που θα μπορούσατε να κάνετε με τα παιδιά ώστε να αποχαιρετήσουμε το αγαπημένο μας Φθινόπωρο;

Το περιβάλλον, δεν είναι το ιδανικότερο για υπαίθριες δραστηριότητες, υπάρχουν όμως διάφορες άλλες που μπορούν να απολαύσουν τα παιδιά και οι οποίες θα τα βοηθήσουν και να γνωρίσουν καλύτερα αυτήν την εποχή του χρόνου αλλά να ετοιμαστούν και για την επόμενη!

Αυτό που σας προτείνουμε εμείς είναι ένα φθινοπωρινό κολλάζ!

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μαζέψετε με τα παιδιά φύλλα διαφορετικών χρωμάτων και να φτιάξετε την δική σας πρωτότυπη χειροτεχνία!

Δείτε το δικό μας παράδειγμα δίπλα:

Το κολλάζ προτείνεται σε πολλά εκπαιδευτικά πλαίσια καθώς είναι μία πολύ προσιτή τεχνική, φιλική προς το περιβάλλον, η οποία μπορεί να γίνει οπουδήποτε και με ελάχιστο εξοπλισμό. Σκοπός του είναι να ενθαρρύνει την έκφραση της σκέψης και των συναισθημάτων, και θεωρείται ένα τρόπος γνώσης και μεταμόρφωσης της πραγματικότητας.

Ας το δούμε λίγο πιο συγκεκριμένα:

  • Είναι μια δραστηριότητα που λειτουργεί εξαιρετικά τόσο ατομικά όσο και συλλογικά.
  • Επιτρέπει την αναπαράσταση ενός συγκεκριμένου θέματος με ζωντανό και πολύχρωμο τρόπο.
  • Δημιουργεί μεγάλο ενδιαφέρον στα παιδιά.
  • Διευκολύνει την αφομοίωση του εκάστοτε θέματος.
  • Ενθαρρύνει την δημιουργικότητα.

Φτιάχνεται πολύ γρήγορα και δεν απαιτούνται καλλιτεχνικές δεξιότητες.

Η συλλογή και η χρήση υλικών διαφορετικής υφής, χρωμάτων και σχεδίων μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ανταποκρίνονται με ευαισθησία στο περιβάλλον τους., να δουν την ομορφιά στα συνηθισμένα πράγματα, και να αποκτήσουν επινοητικότητα. Το κολλάζ όχι μόνο δημιουργεί στα παιδιά έντονη ευχαρίστηση, αλλά τους δίνει και την ευκαιρία να κάνουν ανεξάρτητες επιλογές.

Μη το σκέφτεστε λοιπόν! Συνδυάστε φύση και παιχνίδι και μετατρέψτε το σε μάθηση!

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε το δικό μας κολλάζ, παρακάτω θα βρείτε ένα αρχείο, έτοιμο γισ λήψη με διάφορες φιγούρες ανθρώπων τις οποίες μπορείτε να εκτυπώσετε! Ωστόσο, σας ενθαρρύνουμε να φτιάξετε και τα δικά σας σχέδια όπου θα μπορύσατε να βάλετε και άλλα στοιχεία, όπως χιονάνθρωπους κα.

Θα χαρούμε πολύ να τα μοιραστείτε μαζί μας!

Καλή διασκέδαση!

Συγγραφή: Ευθυμιάδου Ολυμπιάννα SLT, BSc

Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλτούμας ΟΤ, SI, CBT

print

Αρχεία για λήψη

Αρχείο Περιγραφή Μέγεθος αρχείου
pdf Φθινοπωρινό Κολαζ Έτοιμες φιγούρες ανθρώπων για να εκτυπώσετε και να φτιάξετε το κολάζ σας.
781 KB