Γιατί είναι τόσο σημαντική;

Αναπαράσταση. Κάθε άνθρωπος δικαιούται να δει τον εαυτό του, να μπορεί να ταυτιστεί με κάποιον σε μία ταινία, σε ένα βιβλίο, στις διαφημίσεις και στα παιχνίδια.

Στην πραγματικότητα όμως αυτό δεν συμβαίνει, τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Το τελευταίο χρονικό διάστημα φαίνεται μια νέα τάση από μεγάλες εταιρείες παιχνιδιών αλλά και από ιδιώτες καλλιτέχνες. Προσπαθούν να δημιουργήσουν σε παιχνίδια ανθρώπινες φιγούρες διαφορετικού σωματότυπου, φυλής κλπ τα οποία προβάλλονται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. 

Είναι πολύ σημαντική η διαφορετικότητα στα παιχνίδια! Ένα παιδί με φυσική αναπηρία βλέπει τριγύρω του μόνο “τυπικά” παιδιά. Τι μήνυμα λαμβάνει το ίδιο για τον εαυτό του; Ότι είναι μη φυσιολογικό, ότι δεν αξίζει να δείχνεται προς τα έξω;

Κανένα παιδί δεν θα πρέπει να νιώθει έτσι. 

Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη αναπαράστασης ανθρώπινης φιγούρας με αναπηρία, επηρεάζει αρνητικά και τα παιδιά χωρίς ελλείμματα. Μεγαλώνουν έχοντας την πεποίθηση ότι όλοι δείχνουν το ίδιο και η διαφορετικότητα είναι κάτι που πρέπει να φοβούνται. Έτσι, με αυτό τον τρόπο δημιουργείται μια τάση στον αποκλεισμό των ανθρώπων με αναπηρία.
Τα παιδιά στην καθημερινότητά τους, στις διαφημίσεις, στα βιβλία, σε χαρακτήρες από κινούμενα σχέδια θα πρέπει να βλέπουν διαφορετικά παιδιά και ανθρώπους.
Πόσο σημαντικό μήνυμα συμπερίληψης θα έστελνε προς όλους: όλοι είμαστε άνθρωποι και όλοι αξίζουμε το ίδιο! 
Δείτε αυτά τα όμορφα κορίτσια που έχουν μία κούκλα που τους μοιάζει:

Κοιτώντας τα πρόσωπα των παιδιών, μπορούμε να δούμε την χαρά αλλά και την περηφάνεια που νιώθουν έχοντας μία κούκλα που τους μοιάζει.

Εάν όλα τα παιδιά είχαν κούκλες με αναπηρία, ανάμεσα στις κούκλες τους, φανταστείτε πώς θα αντιδρούσαν απέναντι σε ένα παιδί με σύνδρομο Down ή σε ένα παιδί σε αναπηρικό αμαξίδιο. Αυτόματα η διαφορετικότητα δεν θα είχε σημασία. Τα παιδιά θα μπορούσαν να το πλησιάσουν με έναν πιο φυσικό τρόπο, μιας και θα είχαν επεξεργαστεί αυτή τη διαφορετικότητα μέσω του παιχνιδιού. 

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Να υποστηρίξουμε με όποιο τρόπο μπορούμε αυτή την τάση. Να απαιτήσουμε από όσους εμπλέκονται με την κατασκευή παιχνιδιών να δημιουργήσουν νέα παιχνίδια που θα αναπαριστούν και ενισχύουν την διαφορετικότητα. Να αγοράζουμε τέτοια παιχνίδια στα παιδιά μας και να ενισχύουμε το παιχνίδι τους με παιχνίδια που ενισχύουν την κατανόηση της διαφορετικότητας. 

Μετάφραση: Γεωργία Βορίση SLT, BSc, PgCert.Early intervention

Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλτούμας ΟΤ, SI, CBT

πηγή: /themighty.com/

print